Ads 468x60px

20.7.10

Badan Kecik Tapi Nak Belagak Samseng !

Share On Facebook

Bila jalan-jalan ke sungeiwang ke, uptown ke, downtown ke, aku terpandang sekumpulan remaja-remaja yang aku rasa linkungan belasan tahun, yang menjadi tanda tanya di sini, kenapa gaya dan perangai mereka belagak ala-ala samseng? tak sedar ke badan tu kecik!
boleh pula buat kecoh depan orang ramai, gaduh-gaduh bajet ada orang nak respect.

Yang menjadikan aku malu adalah kebanyakkan budak-budak yang ala-ala samseng ini berbangsa melayu. Dengan pakai spek mata besar, suara pun nak tiru serak-serak ala gangster luar negara, jalan pun nak berkepak sedangkan di tubuh tiada susuk otot pun, pandang orang tua pun tiada rasa hormat.

Hoi budak!, kau fikir dengan cara kau belagak hebat, masa depan kau akan terjamin? Sedarlah, kau tu budak lagi, mak-bapak masih beri duit belanja sekolah, tidur pun di rumah mak-bapak, kalau masih bersekolah buat cara bersekolah, jangan bajet kau dah bekerja.

Wahai budak-budak sekarang, berubahlah dari sekarang, belum pasti dengan perangai belagak gangster tu menjamin korang dapat kerja!

19.7.10

Mamak Yang Hampeh!

Share On Facebook

Salam semua, selamat datang ke blog baru tuan punya blog bom321.blogspot.com iaitu Mr.bom321, blog ini diterbitkan untuk berkongsi cerita personal tentang kisah, peristiwa, tragedi yang dilalui oleh aku sendiri (Mr.bom321) sendiri sama ada benar atau tidak, percaya atau tak, terpulang kepada korang. yang penting korang sudi membacanya, untuk story pertama yang hendak aku ceritakan adalah tentang MAMAK YANG HAMPEH!

Seperti mamak-mamak biasa selalunya tak faham maksud air suam, kalau mintak air suam,
mamak akan bagi air panas jugak...

Pada satu malam aku pergi ke sebuah kedai mamak untuk menonton satu perlawanan bola fifa, setelah aku mendapatkan kerusi untuk duduk, seperti biasa mamak pun sampai untuk memulakan tugasnya sebagai pengambil order...

MAMAK: "bos, minum?".

AKU: "bagi saya milo panas, letak ais sikit supaya jadi suam ok".

MAMAK: "ok bos, makan?".

AKU: "taknak".

MAMAK: "ok bos".

5 minit kemudian, mamak pun tiba dengan air yang aku order, yang menjadi HAMPEH kat sini
adalah kenapa mamak tu bagi aku dengan tiga cawan sekali?

AKU: "Wei mamak, apahal 3 cawan kau bagi aku"

MAMAK: "Tadikan bos mintak milo panas, ais dan air suam"

AKU: "badigol punya mamak".

Itulah kejadian HAMPEH yang jadi pada aku malam tu, perasaan marah sampai nak pukul mamak tu dengan helmet telah disekat dengan gelak ketawa aku yang sampai keluar air mata.

AKU: "Aku ke yang HAMPEH atau mamak tu yang HAMPEH?"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Artikel Terkini :